Förbereda för renovering

När det blir dags för en renovering i hemmet gäller det att man gör så mycket man kan för att förbereda för den. Om något oväntat dyker upp och man är osäker hur man ska fortsätta kan man förlora en hel del tid.

Göra en budget

Innan man gör något annat gäller det att vara säker på att man har råd med renoveringen. Medan man ofta kan styra en del med de material man använder kostar renoveringen i regel en slant. Finansieringen av en renovering behöver dock inte alltid komma direkt från bankkonton utan kan alltid göras genom att utöka sitt bostadslån.

Skisser och planering

Genom att göra en skiss på rummet eller området ska renoveras kan man undvika många misstag som lätt kan uppstå annars. Mät allt två gånger och skriv ned måtten i skissen för att få en bättre uppfattning om vad som får plats. Vill man inte riskera misstag med papper och penna kan man alltid använda ett 3D-modelleringprogram på datorn.

Att sätta en tidsram

Att försöka räkna ut hur lång tid en renovering kan ta är oftast en utmaning. Speciellt om det är ett typ av projekt man aldrig tagit sig an tidigare. Om projektet av en eller annan anledning måste vara klar innan ett viss datum har man ju mer eller mindre sin tidsram klar för sig redan innan man sätter igång. Annars är det värt att vara lite ”pessimistisk” och räkna på att det tar lite längre tid än det först verkar som. Det lämnar dessutom utrymme för oförutsedda komplikationer, som att exempelvis upptäcka dolda fel.

Material och verktyg

För att kunna börja behöver man inte bara ha allt material utan även alla nödvändiga verktyg på plats hemma. Behöver man dock större maskiner, som kanske en golvslip, är det något man nog hellre hyr än köper. Och då är det ju bäst att hyra maskinen bara de dagar man faktiskt behöver den och inte betala en massa extra i onödan.