Att fälla träd på gården
Majoriteten vet säkert att man inte får fälla träd på grannes gård eller mark som kommunen äger, men många vet nog inte att man faktiskt kan behöva söka lov för att fälla träd på sin egen mark. Det kan vara bra att kolla upp innan man fäller ett träd på sin egna tomt, detta går du hos din hemkommun.
Till att börja med bör man kontakta stadsbyggnadskontoret/bygglovsenheten för att få veta om det finns en detaljplan för området man bor i. Om det inte finns någon detaljplan, och det inte heller är K-märkt, finns det inget som hindrar en att fälla träd som står på tomten, men kommunen kan ändå ha allmänna rekommendationer vad gäller bevaring av trädslag som ek och ädellövträd. Finns det en detaljplan står dessa rekommendationer i denne. Den kan även kräva att man skaffar ”marklov för trädfällning”, något man söker hos kommunen.Följande punkter gäller för trädfällning:
- Beroende på trädslag måste stammen överstiga 10 eller 20 centimeter i diameter för att räknas som ett träd.
- Arrenderar man marken måste markägaren kontaktas innan man fäller något träd.
- Äger man tomten måste stadsbyggnadskontoret kontaktas för att kontrollera om det finns några restriktioner i detaljplanen
- För de tomter som omfattas av strandskyddet gäller ofta särskilda regler.
- Fäller man ett träd utan lov är bygglovsenheten i kommunen där man bor skyldiga att ingripa. Detta kan innebära att fastighetsägaren måste betala en avgift och eventuellt även återplantera.
- Fäller man ett träd på någon annans tomt kan det klassas som grov skadegörelse och straffet kan vara upp till fyra års fängelse.
- Står trädet på ens egen tomt har man rätt att ta bort grenar och rötter som sträcker sig över tomtgränsen.
För råd om hur man säkert fäller ett träd har Husqvarna en bra artikel som man kan läsa.Behöver man även ta bort stubben kommer man mest troligt att behöva lite grövre verktyg, som till exempel en rotationsfräs. Mer om dessa kan man läsa på företaget AMAS hemsida. Har man tillgång till en maskin som kan hantera en rotationsfräs kan en sådan hyras, annars måste man anlita någon som kan komma och ta bort stubben. Förr i tiden så användes yxor och handkraft för att få bort stubbar som man inte ville ha kvar.Det kan vara skönt att framförallt på den egna tomten att få en slät och fin yta där det tidigare stod ett stort träd. Antingen så väljer man att plantera ett nytt träd på samma plats eller så gräver man ur, fyller upp med matjord och sår gör så det blir grönt och fint.Om trädet var ganska litet går det dock att ta bort stubben själv. För en genomgående artikel hur man kan gå till väga, följ denna länk till dinbyggare.se där du får bra tips på hur du kan bryta och få bort gamla stubbar.