Renovera gamla hus

Ibland hittar du ett hus på rätt plats med rätt planlösning, men det är i äldre skick och behöver renoveras. Det behöver inte avskräcka dig men du behöver vara redo för hårt arbete och har den ekonomiska möjligheten att få huset i bra skick.

Välj renovering med omsorg

Det kostar pengar att renovera hus, det vet alla. När du ska lägga upp en plan för bostaden är det viktigt att prioritera. Om köket är gammalt men funktionellt och taket trasigt, ska du så klart vänta med köket. Du behöver prioritera det ni behöver och det som är viktigt för att huset ska må bra. Ni kanske känner att barnen behöver fina rum så de trivs och samtidigt behöver badrummet ett nytt tätskikt.

Allt behöver inte bytas ut

Allting behöver inte bytas ut, du kan spara pengar genom att laga vissa punkter på listan istället för att riva bort och ersätta. Med hjälp av Swoosh kan du få hjälp att spola rent avloppet eller göra en relining, istället för att byta ut hela stammen. Gamla, hela tegelpannor behöver inte bytas ut. Du kan återanvända dem efter du har lagt ny papp eller duk.

Följ husets historia

Vill du få ett friskt hur som håller i generationer. Då ska du undersöka husets historia och använda samma metoder och material som huset en gång haft, såvida de har fungerat förstås. Om huset är isolerat med sågspån, som är diffusionsöppet, ska du fortsätta med material som andas. Men sågspånet kan du med fördel byta ut mot cellulosa som isolerar bättre. Om huset är målat med slamfärg kan du med fördel fortsätta med det, akrylatfärger håller visserligen bättre men kräver en luftspalt för panelen. Har huset ingen luftspalt idag riskerar du att brädorna ruttnar om du målar med fel färg.