Tänk på detta när du renoverar tak
Att byta tak är kostsamt och alltså något man bör lägga en del arbete på att planera vad man verkligen vill göra. Ofta kan man faktiskt också behöva ansöka om bygglov först, om det gäller något särskilt material. Hör efter på din kommun!
Välj rätt material
När man ska välja material ska förstås såväl utseende som pris tas med i urvalskriterierna. Vill man ha pannor finns tegel och betong. Betongplattorna kostar bara hälften och är ofta lite lättare att lägga, men här gäller det att kontrollera om huset tål den ökade tyngden som de kommer att skapa. Man kan också tycka att det mer levande teglet har en skönhetsmässig fördel. Ett lätt tak skapas genom materialet shingel, som är gjort av glasfiber med en asfaltmassa. En typ av tak som ofta varit förbehållet flerbostadshus är falsad plåt. Idag finns dock andra möjligheter att skapa sådana tak och de passar därför också bra på enfamiljshuset. Vi i Villa ger fler tips till dig som vill renovera taket. Tänk på säkerheten!När det gäller att faktiskt göra arbete på taket gäller det att vidta åtgärder för att garantera säkerheten. Taket är en farlig arbetsplats och fallolyckor måste undvikas. Vissa säkerhetsåtgärder är också lagstiftade och du som ägare är ansvarig för att säkerhetskraven följs. Det kan röra sig om takstege med nockkrok, gångbryggor, skydd mot snöras och fästen för säkerhetslinor. Vad som krävs är bland annat beroende av hur högt huset är och hur mycket taket lutar.
Slå flera flugor i en smäll
När du är inne på att byta tak bör även isolering och vind tas med i analysen. De flesta byter isolering i samband med takbyte. Det finns ofta pengar att tjäna här. Det kan vara idé att kontrollera det senaste på miljöområdet där material som andas likt Gore-Tex för tak börjar dyka upp. Varför inte också fundera på energifrågan och kanske till och med överväga en solcellspanel. Isolerar man ordentligt bör även vinden under taket ses över, så att inte fukten fastnar mellan vind och tak och orsakar mögel. Kanske bör vinden värmas något mer under den nya isoleringen. Du kan också få råd från yrkeskunniga i takbranschen.