Tillgänglighetstänk när man bygger hus
Tillgänglighet är kanske inte det första man tänker på när man bygger nytt men det är ack så viktigt. Oavsett om man själv har någon funktionsnedsättning eller inte så finns det goda anledningar att ändå tänka steget längre. Dels för sin egen skull och dels på grund av de lagar och regler som finns i ämnet.
Tänka på framtiden
Att tänka på tillgänglighet vid bygget av ett hus är inte bara något som gör huset mer attraktivt och säkert för eventuella framtida köpare. Har man skapat sitt drömboende så vill man säkerligen stanna där så länge som möjligt. Genom att göra huset tillgängligt även för de med till exempel rörelsesvårigheter så kan man själv leva kvar även när åldern har börjat göra sig påmind och på så sätt kanske få årtionden extra i sitt drömhus.
Små förändringar
Ibland så kanske det inte behövs så stora förändringar. Till en början så kan det handla om att installera olika stöd och handtag som kan göra det enklare att röra sig i huset och ta sig upp från sittande till stående. Det finns många olika alternativ att välja mellan beroende på vilka krav som personerna i hushållet har.
Lagar och regler
Idag ställer till och med staten diverse krav på tillgänglighet när man bygger nytt eller i vissa fall bygger om. De lagar som tar upp detta är först och främst Plan- och bygglagen samt plan- och byggförordningen. Dessa lagarna har sedan tolkats och förtydligats av Boverket i dess byggregler som förklarar hur de bör tillämpas. Alla byggnader bör vara anpassade för rörelse- eller orienteringsnedsatta. Rent konkret så innebär detta krav på bland annat dörrars bredd och utrymmens storlek så att rullstolar skall kunna passera.Det bör även finnas möjlighet till matlagning, toalett med dusch och avskild sängplats på entréplanet. Detta gör det bland annat möjligt för äldre att bo hemma längre även när trappor börjar bli för jobbiga eller farliga.